KAUST: A Sustainable Campus in Saudi Arabia

Karim Elgendy

UPDATED – The King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) at Thuwal (near Jeddah) in Saudi Arabia was recently announced as one of the winners of the American Institute of Architects’ Top 10 Green Buildings awards for 2010.

The new international graduate-level research university was established by the government-owned Aramco, the world’s largest energy corporation, to drive innovation in science and technology and to support world-class research in areas such as energy and the environment. The campus project was designed by HOK Architects and was completed in September 2009.

KAUST’s new campus is Saudi Arabia’s first LEED certified project earning a Platinum certification, the highest rating in the United States’ green building rating system At 496,000 Square meters, the project also represents the world’s largest LEED Platinum project.

Image 1. Night view. Copyrights J. Picoulet and HOK

Continue reading KAUST: A Sustainable Campus in Saudi Arabia

Riyadh Tower Design adapts a Traditional Middle Eastern Shading Strategy

Image 1. A night view of the design showing the shading enevlope and the spiraling forms behind. Copyrights: Perkins+Will

Image 1. A night view of the design showing the shading envelope and the spiraling forms behind. Copyrights: Perkins+Will

In February 2010, the design for Al-Birr Foundation Headquarters in Riyadh, Saudi Arabia, has been named as the winner of the 2010 Architectural Review / MIPIM Future Projects Awards under the ‘tall buildings’ category (Image 1). The unbuilt project, designed by Perkins+Will’s New York Office, was commissioned for Al-Birr Foundation, a non-profit organization aimed at alleviating poverty and caring for disadvantaged families and children.

The Design

Of the many features of the design of the 59, 000 sqm tower, perhaps the most interesting is how it was concieved as a sustainable urban tower that responds to the environmental characteristics and the microclimate of the city of Riyadh, which is a challenging climate to address given the extreme solar exposure and the heat conditions of Riyadh.

Faced with these climatic conditions and a deep plot of 1000 x 1200m, the projects’s designers response was to rethink the high rise typology in this context. The design’s most visible response to the climate is the building’s envelope which was designed as a large rectangular frame of brise-soleil enclosing the occupied parts of the building. This shading frame  was designed to respond to both the different amounts of solar radiation received by each elevation as well as the interior spaces behind it. To achieve this  result, a mapped shading mesh was devised to provide varying levels of openness for different locations of the different elevations depending on its solar exposure and its spatial/contextual influences. The result was an envelope that resembles a mesh of varying densities surrounding the building and simultaneously protecting and revealing the activities behind it.

This proposed design solution thus helps the building reduce its solar heat gain while maintaining its views towards the city (FIgure 1). In addition to this shading effect, the mesh-like dynamic treatment of the envelope has also helped animate the building’s expression with the dense and sparse zones of the facade adding a dynamic effect to what otherwise may have become a static pure form.

Continue reading Riyadh Tower Design adapts a Traditional Middle Eastern Shading Strategy